Kurs barmański
Program:
1. Sylwetka barmana.
2. Technika mieszania napojów zimnych.
3. Organizacja baru.
4. Soft drinks (napoje klasyczne).
5. Propedeutyka miksologii.
6. Short drinks (napoje klasyczne).
7. Long drinks (napoje klasyczne).
8. Charakterystyka napojów mieszanych.
9. Piwo.
10. Towaroznawstwo.
11. Shootersy.
12. Warstwówki.
13. Drinki blenderowane.
14. Zagadnienia prawne związane z prowadzeniem lokalu.
15. Przygotowanie barmana do konkursu barmańskiego.
16. Garnirowanie napojów mieszanych.
17. Egzamin.
Cele:
Uzyskanie kwalifikacji zawodowych barmana. Celem kursu jest przygotowanie jego uczestników do samodzielnej, profesjonalnej pracy w barze, a także przyswojenie podstaw technicznych sztuki barmańskiej. Głównym zadaniem szkolenia jest przekazanie wiedzy pracownikom barów tak, aby uczynić ich profesjonalnymi barmanami, jak również przekazać wiedzę młodzieży, aby w przyszłości ułatwić im start w pracy na stanowisku barmana.
Świadectwo kwalifikacyjne:
Certyfikat wystawiany w języku polskim i angielskim przez Centrum Szkoleń i Certyfikacji przy Wyższej Szkole Gospodarki w Bydgoszczy.
Formalności i zgłoszenie:
- zgłoszenia można dokonać w biurze Centrum Szkoleń i Certyfikacji lub wypełniając formularz zgłoszeniowy,
- podpisanie umowy o kurs.
Egzamin/zaliczenie:
- egzamin z teorii zawodowej oraz umiejętności praktycznych.
Termin i miejsce:
- liczba godzin: 20,
- tryb weekendowy,
- miejsce: Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy, ul. Garbary 2.
Koszt: 400 zł