Szkolenie baristyczne
Program:
1. Czym jest kawa?
- Kawa, jako roślina,
- Kawa, jako ziarno,
- Kawa, jako napój.
2. Sprzęt baristy.
3. Przygotowanie poprawnego espresso.
4. Spienianie mleka.
5. Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem.
6. Podstawy late art.
7. Alternatywne metody zaparzania kawy.
Cele:
Zdobycie podstawowych wiadomości teoretycznych nt. kawy oraz praktyczna nauka przygotowania czarnego naparu, jako przygotowanie do zawodu baristy.
Adresaci:
Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich kawoszy, sympatyków kawy i kawiarnianych klimatów. W czasie szkolenia uczestnicy poznają przeróżne smaki i oblicza kaw, a także sami zaparzycie niejedną filiżankę kawy.
Świadectwo kwalifikacyjne:
Zaświadczenie wystawiane przez Centrum Szkoleń i Certyfikacji przy Wyższej Szkole Gospodarki w Bydgoszczy.
Formalności i zgłoszenie:
- zgłoszenia można dokonać w biurze Centrum Szkoleń i Certyfikacji lub wypełniając formularz zgłoszeniowy,
- podpisanie umowy o kurs.
Termin i miejsce:
- liczba godzin: 7
- tryb: weekendowy / wieczorowy,
- miejsce: Kawiarnia STReFA, ul. Długa 11, Bydgoszcz.
Koszt: 650 zł