Centrum Szkoleń i Certyfikacji WSG

Żywienie zbiorowe oraz zapewnienie jakości i bezpieczeństwa posiłków w żywieniu zbiorowym

Program:

1. Podstawy żywienia zbiorowego:

  • zasady racjonalnego żywienia
  • wpływ sposobu żywienia na zdrowie człowieka
  • normy żywienia, zalecane racje pokarmowe i modele żywieniowe dla poszczególnych grup ludności
  • zasady obliczania wartości odżywczej i energetycznej posiłków i potraw w oparciu o tabele składu i wartości odżywczej żywności i kontrola posiłków pod względem wartości odżywczej i energetycznej oraz jakości sensorycznej
  • planowanie jadłospisów i posiłków – podstawowe zasady układania jadłospisów w żywieniu zbiorowym zamkniętym
  • prawidłowe prowadzenie procesów technologicznych
  • organizacja żywienia zbiorowego z uwzględnieniem struktury organizacyjnej zakładu, zaplecza technicznego i zasobów ludzkich
  • marnotrawstwo żywności w zakładach żywienia zbiorowego

2. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym – higiena i bezpieczeństwo posiłków:

  • zagrożenia jakości zdrowotnej żywności
  • bioterroryzm żywnościowy
  • bezpieczeństwo żywności i żywienie w aspekcie międzynarodowym
  • regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności

3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym – dokumentowanie realizacji zasad GHP/GMP i systemu HACCP:

  • rola i znaczenie prowadzenia kontroli wewnętrznej w zakresie GHP/GMP w zakładzie
  • zasady Dobrej Praktyki Higienicznej – GHP – praktyczna interpretacja
  • zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej – GMP – (Dobrej Praktyki Cateringowej – Kulinarnej)
  • system HACCP, jako narzędzie zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
  • koncepcja, założenia i zasady systemu HACCP
  • etapy wdrażania systemu HACCP – szczegółowe omówienie poszczególnych działań w aspekcie praktycznym
  • narzędzia do monitorowania krytycznych punktów kontroli (CCP) i punktów kontroli (CP)
  • specyficzne podejście do systemu HACCP w małych zakładach żywienia zbiorowego
  • korzyści wynikające z wdrożenia systemu HACCP
  • trudności i bariery pojawiające się przy wdrożeniu systemu HACCP
  • struktura dokumentacji GHP/GMP oraz systemu HACCP
  • zasady opracowywania procedur i instrukcji
  • wzory podstawowych dokumentów GHP/GMP i HACCP
  • przykłady schematów technologicznych
  • zasady przeprowadzania analizy zagrożeń i wyznaczenia CCP (krytycznych punktów kontroli)
  • opracowanie instrukcji monitorowania CCP i działań korygujących

Cele:
Celem szkolenia jest zapoznanie się z zasadami organizacji i praktycznej realizacji żywienia zbiorowego ze szczególnym uwzględnieniem aspektów bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej posiłków oraz zdobycie wiedzy nt. planowania i sposobów przygotowywania racjonalnych, dobrze zbilansowanych posiłków. Celem szkolenia jest także zapoznanie uczestników z zasadami prowadzenia kontroli wewnętrznej i nadzorem nad działaniami związanymi realizacją zasad GHP/GMP, spełnieniem wymogów sanitarno-higienicznych oraz wdrażaniem i skutecznym funkcjonowaniem systemu HACCP oraz dokumentowaniem działań w tym zakresie.

Adresaci:
Szkolenie skierowane jest do przedstawicieli zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego typu stołówki w placówkach oświatowo-wychowawczych, szpitale, stołówki pracownicze itp. oraz pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych.

Świadectwo kwalifikacyjne:
Zaświadczenie uczestnictwa w kursie wystawiane przez Centrum Szkoleń i Certyfikacji przy Wyższej Szkole Gospodarki w Bydgoszczy.

Formalności i zgłoszenie:
- zgłoszenia można dokonać w biurze Centrum Szkoleń i Certyfikacji lub wypełniając formularz zgłoszeniowy,
- podpisanie umowy o szkolenie.

Termin i miejsce:
- liczba godzin: 20,
- tryb: weekendowy, forma zdalna
- miejsce: Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy, ul. Garbary 2.

Koszt: 770 zł

  • ul. Garbary 2, 85-229 Bydgoszcz
    Budynek C, pokój C005

  • centrum@byd.pl

  • 52 567 00 17

© 2016 WYŻSZA SZKOŁA GOSPODARKI