Centrum Szkoleń i Certyfikacji WSG

Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych w praktyce dietetyka

Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych w praktyce dietetyka
 
Bezpłatny kurs dla dietetyków
 
Czas trwania: 4 h
Zakres tematyczny: alergie pokarmowe IgE-zależne, nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne, nadwrażliwości pokarmowe immunoniezależne (nietolerancje pokarmowe), celiakia
 
Co zyskujesz?
  • Materiały dydaktyczne w postaci prezentacji oraz ulotek informacyjnych
  • Certyfikat potwierdzający udział w kursie

Program:

Wprowadzenie
1. Czym jest nadwrażliwość pokarmowa?
2. Aktualny podział nadwrażliwości pokarmowych
2.1. Alergie pokarmowe IgE-zależne
2.2. Nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne
2.3. Nietolerancje pokarmowe
3. Nieścisłości w nomenklaturze nadwrażliwości pokarmowych
Alergie pokarmowe IgE-zależne
1. Czym są alergie pokarmowe IgE-zależne?
2. Objawy alergii pokarmowych
3. Najczęstsze alergie pokarmowe
4. Badania diagnostyczne w alergologii
4.1. Diagnostyka in vivo
4.1.1. Punktowe testy skórne
4.1.2. Testy prowokacyjne
4.2. Diagnostyka in vitro – testy z krwi
5. Molekularna diagnostyka alergii
Nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne
1. Przyczyny powstawania nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
2. Objawy nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
3. Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
4. Dietoterapia nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
5. Kontrowersje dotyczące badania nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
5.1. Wpływ nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych na przebieg wybranych chorób przewlekłych – przegląd
badań naukowych
Nadwrażliwości pokarmowe immunoniezależne (nietolerancje pokarmowe)
1. Nietolerancja laktozy
1.1. Definicja, postaci kliniczne i objawy nietolerancji laktozy
1.2. Diagnostyka nietolerancji laktozy
1.3. Dieta bezlaktozowa
2. Nietolerancja fruktozy
2.1. Postaci kliniczne i diagnostyka nietolerancji fruktozy
2.2. Źródła fruktozy w diecie i jej metabolizm
2.3. Objawy i leczenie żywieniowe fruktozemii
2.4. Objawy zespołu złego wchłaniania i zalecenia dietetyczne
Celiakia – najczęściej zadawane pytania
1. Definicja, postaci kliniczne i objawy celiakii
2. Kryteria diagnostyczne celiakii
3. Diagnostyka celiakii
3.1. Badania serologiczne
3.2. Badania genetyczne
3.3. Algorytm postępowania diagnostycznego
4. Leczenie celiakii
4.1. Monitorowanie diety bezglutenowej
5. Inne choroby glutenozależne
Podsumowanie i wręczenie certyfikatów

Informacji merytorycznych udziela: Aleksandra Świgut, Product Manager ds. Nietolerancji Pokarmowych,
tel.: 501 399 057, mail: a.swigut@euroimmun.pl
Informacji organizacyjnych udziela: Marta Jakubiak, Kierownik Działu Organizacji Konferencji, tel.: 509 698 356,
mail: m.jakubiak@euroimmun.pl
 
ZAPISZ SIĘ NA KURS!!!
 
 
  • ul. Garbary 2, 85-229 Bydgoszcz
    Budynek C, pokój C005

  • centrum@byd.pl

  • 52 567 00 17

© 2016 WYŻSZA SZKOŁA GOSPODARKI