Kurs kulinarny – kucharz, zawód dla osób z fantazją
2 100 zł
80 h
Program:
1. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.
2. Wiedza z zakresu HACCP.
3. Catering, kalkulacje zapotrzebowania towarowego, podstawy budowania karty menu.
4. Obróbka wstępna oraz termiczna warzyw i owoców, nowoczesne sposoby podania, obróbki termicznej i przyprawiania oraz zastosowanie tych produktów w menu.
5. Obróbka wstępna i termiczna mięsa wieprzowego, podział tuszy wieprzowej, zastosowanie odpowiednich technik kulinarnych do danego rodzaju mięsa.
6. Obróbka wstępna i termiczna drobiu i dzikiego ptactwa, dopasowanie technik kulinarnych oraz sposoby podania.
7. Mięso wołowe sposoby przyrządzenia i podania oraz gatunki obecne w teraźniejszej gastronomii.
8. Ryby i owoce morza, obróbka wstępna termiczna, łączenie z owocami i mięsami zwierząt rzeźnych przykłady kuchni fusion.
9. Desery lodowe oraz na bazie mleka i śmietany, przygotowanie musów i słodkich sosów.
10. Kuchnia „Fusion” geneza i wyznaczniki oraz metody stosowane do wykonania potraw kuchni molekularnej.
Cele:
Celem kursu jest przygotowanie uczestnika z zakresu wiedzy teoretycznej i praktycznej niezbędnej do wykonywania zawodu kucharza.
Świadectwo kwalifikacyjne:
Po zaliczonym kursie i pozytywnie zdanym egzaminie kursant otrzymuje zaświadczenie na druku MEN, które wydaje Uczelnia na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki z dnia 3 lutego 2006 r. (Dz. U. 2006 nr 31 poz. 216) w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych.
Formalności i zgłoszenie:
- zgłoszenia można dokonać w biurze Centrum Szkoleń i Certyfikacji lub wypełniając formularz zgłoszeniowy,
- podpisanie umowy o kurs.
Egzamin/zaliczenie:
Egzamin z teorii zawodowej oraz umiejętności praktycznych.
Termin i miejsce:
- tryb: weekendowy,
- miejsce: Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy, ul. Garbary 2.
Koszt: 2 100 zł
Płatność przelewem na konto:
Centrum Kształcenia Ustawicznego „Gaudeamus”
ul. Garbary 2, 85-229 Bydgoszcz
BGŻ BNP PARIBAS S.A.
11 1600 1462 0008 1357 2563 2135
z dopiskiem "Opłata za Kurs kulinarny"