Kultura kulinarna
730 zł
16 h
Program:
1. Produkty lokalne i regionalne w UE:
- historia produktów chronionych,
- korzyści z uczestnictwa w programach ochrony dla producentów i konsumentów,
- przykłady chronionych prawem produktów w UE.
2. Trzy rodzaje znaków i systemów ochrony:
- Chronione Nazwy Pochodzenia i Chronione Oznaczenia Geograficzne,
- Produkty ekologiczne,
- Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.
3. Kuchnia regionalna Polski – podział na regiony.
4. Produkty regionalne i tradycyjne.
5. Organizacje wspierające kuchnie regionów.
6. Przykłady szlaków kulinarnych w Polsce.
+ szkolenie "Systemy obsługi w zakładach gastronomicznych"
1. Przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi klientów.
2. Poziom i kultura obsługi konsumenta w zakładach gastronomicznych.
3. Ogólne zasady serwowania dań w zakładach gastronomicznych (serwis a"la carte).
4. Organizacja i technika obsługi konsumenta przy podawaniu przekąsek. Technika podawania zup. Zasady serwowania dań zasadniczych.
5. Organizacja i technika obsługi konsumenta przy podawaniu śniadań.
6. Technika podawania napojów bezalkoholowych: gorących i zimnych. Technika podawania napojów alkoholowych.
7. Systemy rozliczeń kelnerskich.
Świadectwo kwalifikacyjne:
Certyfikat uczestnictwa w kursie wystawiane przez Centrum Szkoleń i Certyfikacji przy Wyższej Szkole Gospodarki w Bydgoszczy.
Formalności i zgłoszenie:
- zgłoszenia można dokonać w biurze Centrum Szkoleń i Certyfikacji lub wypełniając formularz zgłoszeniowy,
- podpisanie umowy o kurs.
Termin i miejsce:
- liczba godzin: 16,
- tryb weekendowy,
- miejsce: Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy, ul. Garbary 2.
Koszt: 730 zł