Przygotowywanie potraw przy udziale nowych technik kulinarnych
600 zł
24 h
Program:
1. Charakterystyka nowych technik kulinarnych.
2. Wstępne wiadomości na temat nowoczesnych technik gotowania.
3. Urządzenia używane do gotowania w nowych technikach kulinarnych, vacum, sous vide, nowoczesne wędzenie, sprzęt używany w kuchni molekularnej.
4. Ćwiczenia obejmujące najnowsze techniki gotowania.
5. Nowe sposoby marynowania oraz przygotowanie do wędzenia.
6. Gotowanie w niskich temperaturach trudnych w gastronomii produktów np. Dziczyzna.
7. Confit – gotowanie w tłuszczu, zasady – receptura.
8. Warsztaty.
Cele:
Celem szkolenia jest doskonalenie wiedzy i umiejętności na temat przygotowania potraw przy udziale nowych technik kulinarnych – Sous vide, kuchnia molekularna, Confit oraz eksperymentalne techniki wędzenia.
Świadectwo kwalifikacyjne:
Certyfikat wystawiany przez Centrum Szkoleń i Certyfikacji przy Wyższej Szkole Gospodarki.
Formalności i zgłoszenie:
- zgłoszenia można dokonać w biurze Centrum Szkoleń i Certyfikacji lub wypełniając formularz zgłoszeniowy,
- podpisanie umowy o kurs.
Egzamin/zaliczenie:
Egzamin z teorii zawodowej oraz umiejętności praktycznych.
Termin i miejsce:
- tryb: weekendowy/wieczorowy,
- miejsce: Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy, ul. Garbary 2.
Koszt: 600 zł